Το όραμα της προσπάθειας

Πριν 19 χρόνια, στην πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αλβανία στην οποία οι Βορειοηπειρώτες μπόρεσαν και έψαλαν, έστω και φοβισμένοι, τον Εθνικό Ύμνο, ακούστηκε το περίφημο πλέον «Ελάτε Αδέρφια!». Και ήρθαμε αξιοποιώντας κάθε μονοπάτι, δρόμο και μέσο μεταφοράς.

Τον αρχικό ενθουσιασμό του μέσου Βορειοηπειρώτη, την συγκίνηση και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, τα διαδέχτηκε η μιζέρια του μετανάστη, η εκμετάλλευση, η δουλειά και η δουλεία νυχθημερόν, η παρανομία, η ημιπαρανομία και γενικά η καθημερινή διαμάχη με την απόλυτη απαξίωση του Κράτους της Μητέρας Ελλάδας. Παρόλα αυτά, ο Βορειοηπειρώτης δουλεύοντας σκληρά πέτυχε τον σεβασμό της ελληνικής κοινωνίας, απέκτησε περιουσία, σπούδασε τα παιδιά του, ανήλθε κοινωνικά, επαγγελματικά και οικονομικά και αποτελεί πλέον μια αναγνωρίσιμη κοινωνική οντότητα.

Σε λίγους μήνες ο Βορειοηπειρώτης εν Ελλάδι «ενηλικιώνεται», θα έχει δικαίωμα ψήφου, θα υπηρετήσει στο ελληνικό στρατό, θα πολιτευτεί, θα «μονιμοποιηθεί» στην μεγαλούπολη και ίσως να επισκέπτεται το δεκαπενταύγουστο την ιδιαίτερη του πατρίδα ως «Έλληνας». Πλέον έχει την τιμή να πίνει καφεδάκι με βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, να τους απευθύνεται στον ενικό, ενίοτε χαϊδευτικά, και να νιώθει Ευρωπαίος απέναντι στους «Βαλκάνιους υποανάπτυκτους Αλβανούς». Οι οποίοι με την σειρά τους προσπαθούν άναρχα και χωρίς στρατηγική να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με τους «δικούς τους όρους» ακολουθώντας την, ελέω Κοσσόβου, «πετυχημένη» πολιτική προσέγγιση του εσωτερικού τσαμπουκά μετά εξωτερικής απόλυτης υποδούλωσης στις Μεγάλες Δυνάμεις.

Σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι του βορειοηπειρωτικού ζητήματος, με πόνο καρδιάς διαπιστώνουμε ότι η μιζέρια της ελληνικής και της βορειοηπειρωτικής πολιτικής πραγματικότητας συνεχίζεται, με τους μεν να ικανοποιούν, ελέω ψήφου, απλά καθημερινά ζητήματα του βορειοηπειρώτη εν Ελλάδι, και τους δε, απλά να συνεχίζουν να αλληλοσπαράζονται υπό οιανδήποτε σημαία, κόμμα, σύλλογο, αδελφότητα, διεκδικώντας τα δικαιώματα μας με τυμπανοκρουσίες και πολιτικά «πυροτεχνήματα».

Το Βορειοηπειρωτικό ως ζήτημα ήταν και παραμένει δυστυχώς στις παρυφές της πολιτικής ατζέντας της Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής και ούτε λόγος για οργανωμένο στρατηγικό σχέδιο την τελευταία 18ετία. Ακόμη και σήμερα ουδεμία προσπάθεια γίνεται να αξιοποιηθούν προς όφελός μας τα μέσα και τα εργαλεία που προσφέρει το αίτημα ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι αυτό τον λόγο, οι ίδιοι οι νέοι Βορειοηπειρώτες αποφασίσαμε να θέσουμε τα ζητήματα που μας απασχολούν σε μία νέα ευρωπαϊκή βάση, μακριά από τις προσκολλήσεις του παρελθόντος, τον εκατέρωθεν ραγιαδισμό, τα «μοιρολόγια» και τις «εθνικοπατριωτικές» κραυγές. Αυτό δύναται να είναι εφικτό με την ουσιαστική αξιοποίηση του σημαντικότερου ανταγωνιστικού μας πλεονεκτήματος: της γνώσης του Ευρωπαϊκού και Διεθνούς γίγνεσθαι.

Η Ομάδα Διαμόρφωσης Γνώμης, ονόματι «Βόρειος Ήπειρος 2020», είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία νέων βορειοηπειρωτών ελεύθερη από εξαρτήσεις και υποχρεώσεις προς φορείς και κόμματα στην Ελλάδα και στην Βόρειο Ήπειρο. Αποτελείται από ανά την υφήλιο Βορειοηπειρώτες επιστήμονες και Ελλαδίτες συνεργάτες με γνώση του Αλβανικού, Ελληνικού και Ευρωπαϊκού γεωπολιτικού, οικονομικού και αναπτυξιακού γίγνεσθαι.

Στόχος είναι η διαμόρφωση και δημοσίευση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου απόψεων, πολιτικών, στρατηγικών και δράσεων κατά το δυνατόν τεκμηριωμένων και εμπεριστατωμένων που θα αποτελέσουν το έναυσμα ευρύτερων δημοσίων συζητήσεων στην ελληνική και βορειοηπειρωτική κοινωνία. Απώτερος στόχος, δεν είναι άλλος, παρά η βιώσιμη ανάπτυξη της αγαπημένης μας πατρίδας και των ιδίων των Βορειοηπειρωτών προς ένα καλύτερο Ευρωπαϊκό μέλλον.

Σας ευχαριστούμε για την ανοχή, κριτική ή/και την συμπαράσταση.


Η χρήση ή η αντιγραφή των απόψεων που δημοσιεύονται στο ιστολόγιο για το καλό της πατρίδας είναι απλά ελεύθερη.